Trouwen vroeger vs. trouwen nu

Trouwen blijft trouwen

Het is best bijzonder om te zien is dat een bruiloft nog steeds vrij traditioneel is. We doen alles anno 2023 op onze eigen manier maar trouwen blijft trouwen. We vinken grotendeels allemaal hetzelfde “to-do” lijstje af. We zoeken een mooie locatie, gaan een pak en/of bruidsjurk passen, op zoek naar trouwringen en dan sturen we de “Save The Date”! Ja toch? Yess spread the word! Wij gaan trouwen, laat het feest beginnen;-)

Goed, in theorie zien de meeste bruiloften er dus een beetje hetzelfde uit.. Ontvangst – ceremonie – proostmoment en taart aansnijden – diner – feest. Hier en daar wijken we iets af maar in grote lijnen komt dit vaak toch wel overeen. Wat overigens toch ook gewoon heel erg leuk is en ook gewoon het hele idee van trouwen is?

Maar hoe ging dit vroeger?

Hier ben ik even ingedoken. Trouwen is eeuwenoud. Er is niet echt een oorsprong of startperiode bekend maar wel weten we dat er “trouwdocumenten” zijn gevonden uit de oudheid (1000 jaar voor Christus). Wow, oké trouwen doen we dus al erg lang. In eerste instantie was trouwen vooral een contractuele verplichting. In veel samenlevingen ging het vooral om het versterken van de sociale banden tussen families, politieke macht, wie erft wat, en welke eigendommen komen daar bij kijken en worden verdeeld. Vrij zakelijk dus. Later ging ook de monogamie een rol spelen. Als je met elkaar trouwt dan blijf je trouw aan elkaar. Oké oké.. En na de middeleeuwen (ja ja!) kwam er ook echt liefde bij kijken en mocht je zelf kiezen met wie je trouwt. Kijk, dit klinkt al een stuk beter!

Hoe zag een bruiloft van vroeger (laten we even kiezen voor de Middeleeuwen) er eigenlijk uit? En in hoeverre wijkt deze af van een bruiloft van nu (even los van de verschillende culturen en religies in de wereld die dit op hun eigen manier doen). Oke daar gaan we..

  1. Trouwplannen werden vaak gemaakt door de ouders van het bruidspaar. Zoals we eerder aangaven was het meer een zakelijke overeenkomst dan een romantische keuze: Anno 2023 × Oké dit is nu gelukkig anders. Wij kiezen uit liefde met wie we trouwen.

  2. Het huwelijk was een juridisch bindend contract waarin voorwaarden en verplichtingen van beide partijen werden vastgelegd: Anno 2023√ Je komt niet zo makkelijk meer van elkaar af als je je handtekening hebt gezet. Niet zo romantisch maar wel waar;-)

  3. De meeste bruiloften werden in de kerk gevierd en kregen de zegen van een priester. Het huwelijk werd gezien als een heilige verbintenis: Anno 2023  Wij zijn nog steeds dol op trouwen in de kerk. We trouwen overigens op de gekste plekken maar de kerk is nog steeds een populaire plek om te trouwen.

  4. Er waren gasten (familie en vrienden van de familie) en getuigen aanwezig. Getuigen waren aanwezig om het huwelijk officieel te bekrachtigen. Anno 2023  500 jaar later niet anders. .

  5. Het bruidspaar droeg de beste kleding tijdens de bruiloft. De bruid een jurk van kleur naar keuze en de bruidegom zijn beste kostuum, afhankelijk van de rijkdom van de familie: Anno 2023 √ Check! Wij maken er een heel ritueel van (kleding passen met je dierbaren/ getuigen) echter kiezen de meeste bruiden nu traditioneel gezien sneller voor een witte jurk. Wat leuk is om te weten is dat de bruiden vroeger in kleur trouwden! De witte trouwjurk is in de loop der tijd populair geworden en staat voor reinheid en onschuld.

  6. Na de huwelijksceremonie was er meestal een feestmaal dat een belangrijk onderdeel was van de festiviteiten. Hier werden gerechten geserveerd (op basis van beschikbaarheid en sociale klasse) dat vooral bestond uit gevogelte, vlees, brood en wijn: Anno 2023  Dit klinkt toch goed, en bekend? ;-)

  7. Bruiloften werden vaak gevierd met muziek, dans en andere vormen van vermaak. Artiesten traden op om de gasten te vermaken. Anno 2023  yess, laat de band en DJ maar komen..

  8. De bruidsschat, deze werd betaald door de familie van de bruid aan de familie van de bruidegom als onderdeel van het huwelijkscontract: Anno 2023 ×/√ Twijfelgevalletje! De gasten en familie geven geld & cadeaus mee aan het bruidspaar. Een bruidsschat is het zeker maar dan met een iets andere gedachtegang;-)

  9. Als laatste de bekende huwelijksnacht. Het bruidspaar werd vaak begeleid naar hun slaapkamer. Het bed en de lakens stonden symbool voor vruchtbaarheid en het begin van hun gezinsleven.  Anno 2023  De huwelijksnacht is nog steeds een mooie traditie die we blijven voortzetten. Meestal zijn we na de lange intense dag gebroken en vallen we als een blok in slaap maar dat is weer een ander verhaal..

Oké! Dit is best grappig toch? Trouwen in de Middeleeuwen vergeleken met trouwen nu. Al met al lijkt het toch wel heel erg op elkaar en is er eigenlijk weinig veranderd. Trouwen en de feestelijke viering ervan staat nog steeds centraal! Gelukkig is deze prachtige dag inmiddels gevuld met liefde en vrijheid om zelf alle keuzes te maken en te beslissen wat goed voelt. Daar mogen we dan wel weer trots op zijn en is Trouwpakketten.nl een grote voorstander van: je eigen keuzes maken! Dus, waar wachten we nog op?! Let's Get Married en laat Trouwpakketten.nl jullie begeleiden bij dit geweldige avontuur.